vineri, 26 iunie 2009

Naravuri de Romania

Ma uit de ceva timp in jurul meu la lumea care totusi se invarte si ma intreb fara vreun scop de ce. Din ce motiv toata aceasta agitatie a miscarii cand am devenit tot mai singuri, tot mai retrasi, mai individualisti?
Imi place foarte mult politica cum ca nu poti schimba lumea de unul singur. Fara a fi originala este foarte buna si iti permite sa nu mai vezi uscaturile de padure. De ce am vrea sa schimbam lumea de unul singur? De ce sa nu incepem cu propriile noastre picioare mirositoare?
Era pe vremuri in metrou o companie de educare in privinta igienei (in metrou am vazut-o eu, ca o mai fi fost si prin alte parti). Ti se sugera ca un dus poate sa-ti schimbe foarte mult viata, din nefericire nu-mi mai aduc aminte formularea exacta. Dar ideea era ca un gest simplu care iti schimba tie viata o poate imbunatati si pe cea a celui de alaturi. Dar stau acum si ma gandesc: cati dintre noi vrem intr-adevar sa imbunatatim viata noastra daca asta inseamna s-o imbunatatim si pe a vecinului? Prea putini, va spun eu. Si chiar atunci cand suntem ne lipseste perseverenta de a incerca in ciuda obstacolelor.
Urmaresc de ceva timp blogul lui Huidu de la Carcotashi, www.serbanhuidu.ro . Am remarcat ca la ultimile lui postari trage cateva semnale de alarma referitoare la minunata noastra tara ("Va acuz") sau la minunata capitala ("Despre Bucuresti de la un bucurestean"). Ca multi altii vorbeste, se indigneaza, ridica probleme, unele la care majoritatea nu gasim rezolvare, iar cei care ar trebui s-o faca nici atat. Dar nu la postarile lui ma refer, ci la comentariile primite. Multi sunt de acord cu aceasta atitudine si atat, altii sunt de-a dreptul indignati pentru ca e numai ipocrizie in tara asta. Sincer, eu incep sa ma intreb cine suntem si ce fel de civilizatie vrem. OK, sunt probleme dificile, nu se pot rezolva dupa o zi pe alt, nu poti sa iei 45 de ani de comunism si sa-i faci in 20 intr-un capitalism infloritor. Nu poti insa nici sa ignori totul ca oricum nu exista solutii. Cum de vorbit nu vrem sa vorbim sau vorba lunga saracia omului, ca eu dupa aia fac tot ce vreau si ce stiu, atunci probabil ca au avut dreptate comunistii sa puna mana pe par si sa darame tot sa-si ridice simbolurile lor pe ruine.
Cum ii spuneam la un moment dat si lui Serban Huidu intr-un comentariu "caritatea incepe de acasa". Zicem ca nu facem aia, nu facem ailalta, de vina sunt cei care au construit strazi inguste, care murdaresc tramvaiele, care nu dau amenzi. Nu stiu cati dintre noi sunt constienti ca limba noastra are cele mai multe forme impersonale: "S-a stricat calculatorul", "S-a deschis o noua linie de metrou", " S-a observat ca..." etc. Observatia acestor expresii nu imi apartine si spre rusinea mea nu-mi mai aduc aminte unde am citit-o, dar am considerat-o demna de retinut, cu atat mai mult cu cat vad ca pe zi ce trece aceste expresii se inmultesc. Cine oameni buni strica, deschide, observa? Noi... si in momentul in care vom intelege asta vom incepe sa intelegem si ca trebuie sa ne asumam niste responsabilitati.
"E haos in tara" nu este exprimarea corecta. Eu as zice mai degraba "Avem haos in tara" sau si mai corect "Facem haos in tara". Avem legi la dublu pe care nu le respecta nimeni, comisii care se infiinteaza cu doi-trei ani inainte sa-si inceapa activitatea propriu-zisa, ca sa se acomodeze. Uitati-va numai la cei care trebuiau sa armonizeze legislatia cu cea europeana. Sa nu credeti ca au facut mare lucru: au tradus cateva legi intre 2005 si 2007. In 2007 cand am intrat in Comunitate ni s-au pus Regulamentele Europene in limbi straine pe masa si ni s-a spus: si pe astea trebuie sa le urmati. Dar ei au fost platiti 2 ani pentru a face exact asta, sa gaseasca o solutie sa nu avem un buncar de legi.
Cea mai des incalcata lege in Romania: Codul Rutier. De ce? E aglomeratie, dom'le, nu se poate merge pe cinstite. Autobuzele nu circula bine. Cum vreti oameni buni ca autobuzele sa circule bine cand strazile sunt pline de masini care se baga pe contrasens, intra in intersectie si raman acolo? Cand politistul se face ca nu vede soferul care trece pe rosu, sau care face stanga de pe banda din dreapta? Ati incercat macar sa respectati legile sau culoarea semaforului si nu a mers? Eu nu cred. Si cireasa de pe tort a fost cand am auzit doi politisti discutand ca soferii incalca tot timpul legea si ei n-au ce sa faca. Nu mai au hartie si pixuri la politie? Sau nu mai e obligatorie invatarea scrierii romanesti cu litere latine? Eu nu cred bancul ala ca soferii din strainatate sunt mai civilizati asa din gene. Si stiti de ce? Pentru ca am vazut soferi din Romania in Romania si aceeasi soferi in Europa. Cred ca aerul era de vina, dom'le, ca nu mai stiau sa taie fata, sa dea claxoane, sa forteze intersectii. Si au si ei acolo ore de varf. Doar ca acolo te-a prins te-a taxat, dupa fapta si rasplata. Noi inca mai traim pe vremea caimacanilor. Platim bir pe prostie.
Eu macar am perseverenta de a incerca 90% din timp sa fiu civilizata. 10% e tributul meu acordat acestei tari, pe care sper s-o pot lasa altfel copiilor mei cand ii voi avea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu